Utisci sa tribine o bitkoinu, održane na Mašinskom fakultetu u Beogradu

25.04.2017

Juče smo imali sjajno druženje na temu bitkoina na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Profesor Petar Kočović se pokazao kao sjajan organizator. Puno truda i entuzijazma je uložio i uspeo je da na tribinu dovede preko 250 ljudi, što je apsolutni rekord u Srbiji kad su tribine o bitkoinu u pitanju. Takođe, uspeo je da dovede govornike koji su svi stručnjaci u svojim oblastima, a na bitkoin gledaju iz potpuno različitih uglova, što je raspravu učinilo veoma zanimljivom. Pored toga, on i naš poznati novinar, Zoran Stanojević, su tribinu vodili na profesionalan i nepristrasan način. Zaista sve pohvale za organizaciju!

Bitkoin je kao tema vrlo kompleksan i dva sata je premalo da bi se ta tema dovoljno obradila. Ljudi su kućama verovatno otišli sa više pitanja nego odgovora, ali uvek je tako kada se priča o bitkoinu. Jedan od bitnih zaključaka, barem za mene, je da nema ozbiljnih pravnih prepreka za korišćenje bitkoina kao sredstva plaćanja u Srbiji. To je zbog toga što se bitkoin u Srbiji ne tretira kao valuta. Da se tretira kao valuta, bitkoinom se ne bi moglo ništa plaćati, jer je dinar jedina valuta kojom se može plaćati u Srbiji. Međutim, zakon dozvoljava plaćanje usluge ili robe drugom uslugom ili robom, to jest “trampu” ili “prebijanje”. Činjenica je da bi takav način plaćanja zadao mnogo glavobolja knjigovođama i poreskim inspektorima, ali barem sa pravne strane – stvari su relativno čiste.

Bilo je i priča o tome kako se bitkoin može zloupotrebljavati i koristiti za ilegalne transakcije. Niko to ne spori, ali za to nije kriv bitkoin. Bitkoin je kao valuta i kao tehnologija neutralan, ni dobar ni loš, on je samo alat. Može se koristiti za dobre i loše stvari, kao i svaki drugi alat.

Jedan od pozitivnijih utisaka je bio da se predstavnicima Narodne Banke Srbije (NBS) sviđa blokčein tehnologija i da u njoj vide veliki potencijal. Međutim, kao i većina bankara, pričaju sve najbolje o blokčeinu, a sve najgore o bitkoinu, kao da su to dve potpuno odvojene stvari, a ne deo istog sistema.

Malo ću se više zadržati na mišljenju NBS o bitkoinu, jer mi je ta tema posebno zanimljiva. NBS upozorava ljude na rizičnost investiranja u bitkoin, jer je valuta vrlo nestabilna, podložna manipulacijama na berzama i iza nje ne stoji centralna banka koja vodi računa o njegovoj stabilnosti i konvertibilnosti. A kako to izgleda kad centralna banka vodi računa o stabilnosti nacionalne valute? Setimo se ranih devedesetih u bivšoj Jugoslaviji. Ili pogledajmo svežije primere… uticaj rata u Ukrajini na njihovu valutu, uticaj sankcija Rusiji na vrednost Rublje. Zaključak je da su centralne banke potpuno nemoćne u nastojanjima da sačuvaju stabilnost valute tokom političkih ili ekonomskih kriza, a istorija nas je naučila da takve krize nisu anomalije već redovne, ciklične pojave. Dakle, uopšte se ne postavlja pitanje da li će se centralna banka neke države suočiti sa krizom tokom koje neće moći da kontroliše stabilnost svoje valute, već se samo postavlja pitanje kad će se to desiti. U nekim delovima sveta se takve krize dešavaju ređe. Kod nas, ne postoji generacija koja nije prošla barem kroz jedan rat, a u ratu su neminovne ekonomske krize, koje sa sobom donose i volatilnost valute. Svi oni koji tokom ranih devedesetih nisu još bili rođeni, mogu da računaju na to da će i oni za svog života verovatno biti svedoci neke nove krize naše valute, u poređenju sa kojom će volatilnost bitkoina delovati kao dečija igra.

Hajde da vidimo šta se dešava u periodima relativne ekonomske i političke stabilnosti (koliko god je to na Balkanu moguće), to jest, da vidimo kako u tim situacijama centralna banka vodi računa o stabilnosti valute. Pre tačno 10 godina, USD je vredeo 60.57 RSD. Danas vredi 117.47 RSD. Dakle, RSD je za 10 godina izgubio 48.5% vrednosti u odnosu na glavnu svetsku valutu!!! Uzgred budi rečeno, USD je, kao i svaka nacionalna valuta, dizajniran tako da vremenom gubi vrednost (forsira se inflacija kako bi se stimulisala potrošnja). U prevodu, RSD je izgubio 48.5% vrednosti u odnosu na valutu koja je tokom tog perioda takođe izgubila na vrednosti, tako da se realna vrednost dinara u pomenutom periodu više nego prepolovila. I onda iz NBS kažu da je rizično investirati u bitkoine jer možete izgubiti. Da, ali možete i dobiti. Za razliku od toga, ako investirate u RSD, gubitak nije mogućnost, već izvesnost. Nešto ne mogu da se setim da smo na to ikad bili upozoreni.

Nije NBS tu ništa bolja ili lošija u odnosu na druge centralne banke. Sve one manje-više pričaju istu priču… rizično je investirati u bitkoine jer mu je vrednost nestabilna, možete izgubiti, niko ne stoji iza bitkoina itd. Sa druge strane imamo tradicionalne valute koje su po svojoj prirodi inflatorne i koje su dizajnirane tako da vremenom gube na vrednosti. Dakle, isti oni koji stvaraju valute sa namerom da one vremenom gube na vrednosti nas upozoravaju na bitkoin jer za njegovu vrednost niko ne može da nam garantuje, pa zbog toga možemo izgubiti. Nije li to apsurd? Ako biram da li da investiram u bitkoin, gde mogu vremenom i da dobijem, ali i da izgubim ili da investiram u neku tradicionalnu valutu, gde mi je, ako je vremenski period dovoljno dug, gubitak zagarantovan… pa onda bitkoin i ne deluje kao tako loš izbor. Bolje da biram valutu sa kojom mi je gubitak MOGUĆNOST, nego valutu sa kojom mi je gubitak NEMINOVNOST. Pitam se zašto brižne centralne banke širom sveta ne upozoravaju svoje građane da ne čuvaju tradicionalne valute jer će vremenom sigurno izgubiti. Ako nas upozoravaju na nešto što nam MOŽE prouzrokovati gubitak, red je da nas upozore i na ono što će nam ZAGARANTOVANO prouzrokovati gubitak. Ne pozivam nikoga da investira u bitkoin, samo ukazujem na apsurd da oni koji ciljano obezvređuju sopstvenu valutu upozoravaju na to da možete izgubiti ako investirate u neku drugu valutu.

Investiranje u bitkoin je rizično, to je činjenica. Ako investirate, investirajte samo onoliko koliko ste spremni da izgubite. Pre investiranja, dobro se informišite. Investiranje u svaku valutu je rizično. Investiranje u bilo šta je rizično. Ko nije spreman da preuzme taj rizik, ne treba da investira.

Bitkoin nije za svakoga. To je velika inovacija koja će promeniti svet, ali kao takvoj, treba joj vremena. Bitkoin je tek napunio 8 godina. Ni automobil nije bio za svakoga 8 godina nakon što je stvoren. Ni mobilni telefon. Ni internet. Bitkoin je trenutno samo za one koji su spremni da preuzmu odgovornost za sve rizike koje nova tehnologija nosi sa sobom. Za one koji su spremni da izgube, da se razočaraju, da budu osporavani. Bitkoin mora da preleži sve dečije bolesti koje je i svaka druga krupna inovacija morala da preleži. Nema prečica. Bitkoin je za hrabre, za avanturiste, za vizionare. Oni zajedno sa bitkoinom moraju da prođu sve njegove uspone i padove da bi jednog dana bitkoin bio za sve. A biće, samo je pitanje vremena.

NapomenaVećina stvari koje sam napisao za bitkoin važe za kriptovalute uopšte. Kad kažem da će jednog dana svi koristiti bitkoin, zapravo mislim na kriptovalute. Možda neće baš bitkoin biti ta valuta koju će svi koristiti, ali jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, svi će koristiti kriptovalute. Da li će to biti bitkoin, Itirijum ili nešto treće – manje je bitno!