Bitkoin su stvorile američke tajne službe?

23.01.2018

O njemu kruže svakakve priče, ali ovu teoriju do sada nismo čuli - bitkoin su stvorile američke tajne službe! Ovu verziju nastanka najpoznatije svetske kriptovalute iznela je Natalija Kasperski, jedna od najbogatijih žena Rusije na jednom univerzitetu u Sankt Peterburgu. Kada se u ruskoj, a kasnije i svetskoj javnosti pročulo šta ona misli o bitkoinu, Natalija je na svom profilu na Facebook-u i detaljno obrazložila na čemu zasniva svoje mišljenje. Ukratko, ona kaže da su bitkoin stvorili zbog brzog finansiranja tajnih obaveštajnih službi SAD, Velike Britanije, Kanade i drugih zemalja. Takođe, veruje da je Satoši Nakamoto pseudonim američkih kriptografa.

Ove reči možda ne bi bile preozbiljno shvaćene, da Natalija nije koosnivač kompanije Kaspersky Lab, danas poznata po kompaniji InfoWatch koja je prva proizvela pametni telefon kojeg je nemoguće špijunirati. Kasperski važi za jednu od najuticajnijih, ali i najbogatijih, žena u ruskoj IT industriji.

-Bitcoin je projekat američkih obaveštajnih agencija, stvoren za brzo finansiranje SAD, Velike Britanije i Kanade i njihovih obaveštajnih aktivnosti. Tehnologija iza Bitcoin-a je privatizovana, kao što su i internet, GPS ili TOR mreža. Zapravo, to je „Dolar 2.0“. Njegova vrednost kontrolisana je razmenom njegovih vlasnika. Sajt eBay i njegov PayPal platni sistem su monopolisti svetske trgovine putem interneta. Aranžmani koji su kreirani za Rusiju ili uvećane naknade za Rusiju, krše ekonomsku ravnotežu i logistiku preduzeća“.

-1. Ovo što sam rekla je moje lično mišljenje. Činjenica da razvoj Bitcoin-a kontroliše vojska nije dogma, već najverovatnija verzija događaja, koja ima pravo da bude spomenuta, zato što se ne zasniva samo na gotovo svima poznatim činjenicama, nego i zbog toga što su to potvrdili mnogobrojni stručnjaci bezbednosnih službi. Ali ne brinem zbog ovoga, već zbog toga kako oni tumače moje reči, propuštajući suštinu.

2. Svi oni koji su me kontaktirali danas pitaju se ko je iza razvoja ovoga svega. Sigurna sam da to nije najvažnija stvar. Na primer, Internet je originalno razvila američka vojska zbog svojih ciljeva i zadataka. Internet je kasnije komercijalizovan i danas ga koristi ceo svet i servise bazirane na njemu. Istovremeno, internet nam je doneo mnoge pretnje, na čijem suzbijanju radimo i danas.

3. Sad što se Bitcoin teme tiče. Evanđelisti ove tehnologije svakodnevno nas obaveštavaju o tome koliko brzo tok Bitcoin-a raste i kako se može obogatiti na njemu. Posmatram Bitcoin, kao i svaku drugu tehnologiju, sa stanovišta bezbednosti njegove upotrebe u državi. Ukoliko uporedite Bitcoin s bilo kojom drugom valutom na svetu, recimo dolarom, postoje tri očigledne razlike:

- a) Nema kontrole nad obavljanjem plaćanja i transakcija. Bitcoin-ima se mogu vrlo lako platiti zabranjene usluge, kao što su droga, prostitucija, pedofilija ili ubistva.
- b) Bitcoin nije predmet kontrole ili regulacije. Nije zaštićen na bilo koji način. Ako je ukraden kripto-novčanik, kome se obratite? Gde bi trebalo tražiti zaštitu?
- c) Troškovi Bitcoin valute su potpuno spekulativni i podsećaju na MMM. Napominjem da su finansijske piramide u našoj zemlji zabranjene. Zapravo, poslednji pad vrednosti Bitcoin-a već́ je izazvao paniku među spekulantima.

Zbog svega ovoga ne smatram Bitcoin bezbednom tehnologijom za domaću upotrebu. Napominjem da se ova izjava ne odnosi na tehnologiju blokiranja, na kojoj je izgrađena. Obično je potrebno pažljivo razmotriti sve takve tehnologije, analizirati rizike i pretnje, pre nego što ih integrišemo u stvarnu ekonomiju.