Aleksandar Matanović, jedan od osnivača Bitkoin asocijacije: "Za neiskusne nikad nije pravo vreme"

08.01.2018

"Bio bih veoma oprezan pri investiranju u bilo koju kriptovalutu, jer su svim kriptovalutama cene drastično porasle tokom prošle godine, pitanje je koliko još ima prostora za rast, kratkoročno gledano. Generalno ne bih savetovao ljudima da investiraju, ako ne razumeju u šta investiraju, već samo očekuju dalji rast na osnovu dosadašnjeg rasta", kaže Aleksandar Matanović, suvlasnik servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta.

Naš sagovornik ističe da je puno zanimljivih kriptovaluta, a da bi u ovom trenutku izdvojio - Ethereum, Litecoin, Dash i Ripple. Na pitanje šta podrazumeva pod pojmom "zanimljiv", koji je naročito naglasio odgovara:
- Kad kažem "zanimljivih", mislim da njihov koncept, ne na potencijal za rast cene.
Iz njegovih saveta provejava oprez, zato pre nego što se odlučite za trgovanje kriptovalutama imajte na umu da se dobro informišete, i a ako niste spremni da izgubite ono što ste uložili ne treba ni da ulažete, jer nema lake zarade!

Da li je sada pravo vreme i kada je to pravo vreme za kriptovalute?
- Evidentna je razlika između dva pojma – trgovanje i investiranje. Investiranje se odnosi na kupovinu i čuvanje kriptovaluta. Trgovanje podrazumeva akvitno učešće na berzi i česte kupovine i prodaje u pokušaju da se profitira na promenama cene.
Ako me pitate za trgovanje, za vešte trgovce je uvek pravo vreme za trgovanje, za one neiskusne nikad nije pravo vreme. Moje mišljenje je da niko ne bi trebalo da se bavi trgovinom kriptovalutama, a da se prethodno dobro ne informiše o tome. Treba imati na umu pre svega da je moguće izgubiti sve, da li zbog loših odluka ili zbog bezbednosnih propusta korisnika ili berze. Ko nije spreman da izgubi sve što je uložio – ne treba da ulaže. Trebalo bi biti pažljiv u izboru berze, koristiti jake šifre i "2-factor authentication" i trebalo bi biti "hladne glave" – ne upadati u euforiju kada cene rastu i ne paničiti kada padaju - ističe Aleksandar.

Osnovne karakteristike ovih kriptovaluta:
Svaka kriptovaluta ima svoju specifičnost. A šta su ovih četiri, koje je naš sagovornik nabrojao kao zanimljive za trgovanje?
Ethereum – Platforma za decentralivane aplikacije i pametne ugovore.
Litecoin – Bitkoinov "mlađi brat", pogodan za testiranje novih bitkoin protokola zbog velike sličnosti sa bitkoinom.
Dash – Kriptovaluta kod koje se može zaraditi i rudarenjem, ali i čuvanjem određene količine valute.
Ripple – Platforma koju koriste neke banke kako bi između sebe brže i jeftinije slale novac.

Koliko uložiti novca?
- Na pitanja koji bi bio početni kapital, da bi moglo da se računa na neku solidnu zaradu, Matanović naglašava da je to individualna stvar, a koja zavisi od toga koliko je čovek spreman da izgubi, koliko očekuje da će zaraditi i koliko je sklon riziku.

Kako pratiti vrednost?
- Vrednost je nalakše pratiti na www.coinmarketcap.com Treba da se registruje na nekoj od berzi gde se trguje kriptovalutama, verifikuje nalog i deponuje novac. To je sve – kad novac legne na račun berze, može da se trguje - objašanjava Aleksandar Matanović.

(Danijela Nišavić) - Blic