Šta nas čeka kada kineska Vlada bude ubila sve operacije rudarenja?

09.01.2018

Kineska Vlada sprema se da u narednim mesecima okonča sve operacije rudarenja bitkoina u ovoj zemlji, što bi moglo znatno da utiče na cenu najvažnije kriptovalute na svetu.
Kina je bila centralni igrač u razvoju bitkoina proteklih godina ali je poslednjih šest meseci Peking potresao industriju kriptovaluta zatvarajući lokalne menjačnice.

 

Procureli dokumenti govore da Vlada primorava "rudare" da obustave sve operacije različitim merama koje se tiču cene električne energije, poreza, upotrebe zemljišta i zakonima koji se tiču životne sredine.

Zahvaljujući jeftinoj struji Kina je poslednjih godina postala glavno središte rudarenja za 70% celokupne bitkoin mreže. Uklanjanje velikog procenta mreže dovešće do vrtoglavog porasta cene bitkoina koja trenutno iznosi 14.193$. Zabrana bi takođe izazvala i transakcije što bi dovelo do povećanja naknade za transfer bitkoina.

Dokumenti sugerišu da je ovakva odluka Vlade doneta još u novembru pa ne čudi tadašnja izjava zamenika guvernera Narodne banke Kine u kojoj predviđa "smrt bitkoina".

Kineski rudari krenuli su u potragu za novim lokacijama, a po svemu sudeći ovakvu priliku iskoristiće Rusija koja takođe ima pristupačniju cenu elektične energije od drugih država.