Predavanja o kriptovalutama novost na okupljanjima članova asocijacije

09.03.2018

Protekle srede ponovo smo se okupili u Dogma Tap room-u na redovnom sastanku članova Bitcoin Asocijacije Srbije. Ovo druženje bilo je nešto drugačije od prethodnih jer smo po prvi put organizovali predavanje za sve okupljene na temu kriptovaluta, koje je održao potpredsednik asocijacije Arvin Kamberi. Izgleda da se ovakva praksa dopada članovima, pe ćemo se potruditi da ovaj segment uvrstimo kao redovan na našim okupljanjima.

 

 

Zahvaljujući Arvinovom predavanju saznali smo nešto o počecima javno dostupne kriptografije, ideja koje su predhodile Bitcoin-u kao i počecima kriptopank pokreta i njihove borbe za privatnost na internetu. Iz kriptiopank pokreta i sa kriptopank mejling liste nastala je ideja o bitcoin-u kao decentralizovanom sredstvu plaćanja. Dotakli smo se i aktuelnih tema kao štop su Lightning Network i SegWit i objasnili ukratko kako oni rade. Razgovarali smo o počecima peer-to-peer mreže i načinu na koji se materijal distribuira preko nje. Prisutne članove najviše je zanimala struktura mreže, (ne)mogućnost cenzure ovakvih mreža kao i budućnost ovakvog decentralizovanog povezivanja.

Asocijacija je najavila svoju godišnju konferenciju koja će se održati početkom maja u Beogradu, o čemu ćemo vas blagovremeno informisati. Za sada ćemo vam samo reći da će na konferenciji nastupiti neka od najpoznatijih svetskih imena iz sveta kriptovaluta i blokčejna.

Prijavite se za naš newsletter  i na vreme saznajte više o konferenciji i pogodnostima za naše članove.

Dragi članovi asocijacije, vidimo se na sledećem okupljanju, prve srede u aprilu!