Otkriće veka: Oni stoje iza svih kripto-valuta?

01.06.2018

Osnivač druge najveće svetske kriptovalute, etereuma, Vitalik Buterin, pokušao je da odgovori na pitanje da li je istina da Rotšildovi kontrolišu kripto-valute.
Da li su Rotšildovi toliko koordinirani i treba li da brinemo?, pitao je Buterin. On pokušava da analizira da li je istina ili teorija zavere tvrdnja koja kruži već neko vreme da se radi na mračnom projektu odnosno nekoj vrsti blokčejna tzv. IMMO, u koji ta bankarska dinastija ulaže.
Takođe, osim tog jednog projekta, spekuliše se da celo kripto-tržište kontrolišu upravo ti bankari.
Malo se zna o IMMO, ali kripto-zajednica misli da to može biti digitalni novčić koji se oslanja na prirodne resurse kao što je zlato ili možda nekretnine, što bi ga automatski učinilo vrednim. (Znamo da na primer, bitkoin, nema takvu vrstu podrške, tako da kada bi jednom vredeo 0, od njega bi bukvalno i ostala nula).
Navodno, ceo projekat lično kontroliše Aleksandr de Rotšild, novoimenovani šef porodične bankarske dinastije.
Međutim, analizirajući detaljno, Buterin je došao do zaključka da je Rotšildov potencijalni uticaj na kriptovalutne procese precenjen.
Oni su samo rođeni na različitim pozicijama visokog društva starog novca, teorije da su moćni i izvan toga su neosnovane, napisao je.
Podsetimo, u decembru su mediji pisali da su Rotšildovi i te kako ušli u svet bitkoina i drugih kripto-valuta.
Teorije zavere oko njihove kontrole kripto-valuta potiču još iz 1988. godine. Tada je čuveni Ekonomist objavio tekst pod naslovom Spremni za Feniks:
Za trideset godina, Amerikanci, Japanci, Evropljani i drugi će verovatno plaćati sve istom vlautom. Cene neće biti označene u npr. dolarima, jenima ili markama, već u, recimo, feniksima. Feniks će preferirati korporacije i kupci, jer će biti privlačniji nego današnje nacionalne valute, pisao je list pre trideset godina ističući da će to biti presedan. Feniks je u tekstu pseudonim buduće jedinstvene valute kojom će gospodariti jedna svetska vlada.

Šta vi mislite?

Izvor:B92