Vlasnik Njujorške berze (NYSE) širi horizonte, do kraja godine počinje trgovanje bitkoinom!

06.08.2018

Vlasnik Njujorške berze, kompanija Interkontinental eksčejndž (The Intercontinental Exchange), najavila je početak trgovanja fjučersima kriptovalute bitkoin.
Trgovanje bi na tom tržištu kapitala trebalo, prema najavama, da počne u novembru ove godine, Novac.hr.
Pritom će utemeljiti posebnu novu kompaniju koja bi, prema pisanju svetskih poslovnih medija, za misiju imala forsiranje bitkoina i digitalnih valuta kao mejnstrim finansijske imovine.
Nova platforma za trgovanje bitkoinom, Bakkt, razvijena je u saradnji s Majkrosoftom, Starbaksom koji je prihvatio bitkoin kao sredstvo plaćanja) i BCG-om. Bakkt će integrisati američko fjučrs tržište kojim operiše ICE s klirinškom kućom, a još uvjek se čeka dobijanje dozvole američkih tržišnih i finansijskih regulatora. Analitičari ističu kako bi ICE-ovo formalno „pokroviteljstvo“ nad berzanskim ulistavanjem bitkoina moglo institucionalne investitore, velike penzijske fondove i osiguravače učiniti manje skeptičnim prema ulaganju u kriptovalutu.
Cena bitkoina je trenutno 7.500 dolara, dok je najveća bila 20.000 dolara, a švajcarska USB banka nedavno je objavila analizu prema kojoj bi bitkoin morao dosegnuti vrednost od 213.000 dolara ako bi želio zameniti ponudu američkih dolara.

Izvor: Novac.hr