Ne vredi više kopati bitkoine, kaže britanski poznavalac kriptovaluta

31.01.2019.

Pad bitkoina ispod $3,400 potvrdio je da nije više isplativo kopati bitkoine. Količina energije koja se troši na rudarenje je nadmašila vrednost bitkoina, a prelomnim trenutkom smatra se novembar prošle godine kada je bitkoin potonuo sa stabilnih $6,500. To je mnoge rudare demotivisalo i odlučili su da prestanu sa rudarenjem.

Jedan od najistaknutijih britanskih poznavalaca kriptovaluta Gavin Brown tvrdi da pad bitkoina jeste loša vest za rudare, ali nikako i kraj bitkoina.

Između ostalog Brown, inače predavač u oblasti finansija na Univerzitetu Manchester Metropolitan rekao je:

- Kako bitkoin pada ispod $3,400 razumljiva je značajna reakcija rudara, jer je cena "proizvodnje" bitkoina u poslednjem kvartalu prošle godine procenjena na $4,060. Velika je šteta načinjena bitkoin zajednici ali ovo nikako ne znači da je došao kraj bitkoinu. Ovakav trend može jedino značiti povlačenje određenog broja rudara iz industrije.

Treba napomenuti da izlazak rudara neće biti ravnomerno raspoređen geografski, tvrdi Brown.

- Umesto toga, verovatnije je da će se povući rudari iz zemalja sa većom cenom električne energije i da će takozvani low-cost rudari iz Kine još više postati dominantni. Ovo će dovesti do još veće centralizacije bitkoin rudarske zajednice i povećati rizik od potencijalnih sajber napada.