Kineski veto: Završni udarac na bitkoin

10.04.2019.

Nacionalna komisija za razvoj i reformu Kine uključila je rudarenje bitkoina i drugih kriptovaluta u preliminarnu listu industrija koje bi trebalo zabraniti u Kini. U sadašnjim okolnostima to je logičan korak, kaže kineski stručnjak Bian Iongzu sa Kineskog univerziteta Renmin.
Dokument koji su objavile kineske vlasti ukazuje da je rudarenje kriptovaluta nesigurna aktivnost i da ne odgovara aktuelnom zakonodavstvu.

Ovo nije prvi put da Kina primenjuje restriktivne mere u vezi sa kripto valutama. U 2017. godini kineske vlasti su zabranile razmenu kriptovaluta.

Međutim, posao sa kriptovalutama je vrlo brzo pronašao izlaz iz ove situacije, prebacujući kriptovalutne transakcije u druge jurisdikcije u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru.

Inače, zbog činjenice da u Kini ranije nije bilo zabranjeno rudarenje kriptovaluta, danas je ova azijska zemlja odgovorna za 70 odsto takozvanog globalnog rudarstva bitkoinima.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme uključila je rudarenje virtualnih valuta u crnu listu, jer aktivnosti vezane za to ne donose koristi društvenoj proizvodnji i razvoju, a to po njima nema nikakvog smisla.

Lista koju je objavila komisija predstavljena je na javnoj raspravi koja se mora nastaviti do 7. maja.

Međutim, u slučaju da je rudarstvo zabranjeno u Kini, ne može se isključiti mogućnost poslovanja u drugim zemljama, u kojima ove aktivnosti još nisu regulisane.

U svakom slučaju, mogući veto Kine izvršiće značajan pritisak na kurs kriptovaluta, smatraju stručnjaci.